Endodonție
Endodonție – tratamente moderne și eficiente de canal
Tratamentul de endodonție, cunoscut și ca tratamentul de canal sau, în limbaj comun, „scoaterea nervului”, este o intervenție necesară în cazul infecțiilor și inflamațiilor localizate la nivelul rădăcinii și pulpei dentare. La Clinica Stomatologica BRdent, punem accent pe calitatea excelentă a serviciilor medicale, de accea realizăm tratamente endodontice cu ajutorul microscopului, îmbunătățind precizia, dar și eficiența procedurii.
În cadrul tratamentelor de endodonție, acordăm atenție, în egală măsură, atât etapei de diagnosticare, cât și procesului de tratament endodontic. Ca pacient, te bucuri de avantajul unui diagnostic rapid, precis, dar și de o intervenție promptă, realizată de specialiști experiență în domeniu. Fiecare specialist endodont din echipa noastră va lua deciziile potrivite astfel încât zâmbetul tău să-și mențină sănătatea și longevitatea.
- se anesteziază dintele și se izolează
- se creează acces către camera radiculară și pulpa utilizând freza
- se îndepărtează partea cariată a dintelui
- se curăță canalul radicular
- se umple camera pulpară cu pastă și apoi se cimentează
- se obturează canalul ca ultimă etapă, iar uneori dintele are nevoie de reconstrucție cu ajutorul unei coroane din ceramica sau zirconiu
Cauze – Ce factori duc la apariția infecțiilor dentare?
– Igiena necorespunzătoare
Depunerile de placă dentară favorizează apariția cariilor dentare, dar și a parodontozei, surse de infecție care pot contamina pulpa dintelui și osul alveolar.
– Cariile dentare
Dacă nu se intervine la timp în cazul leziunilor carioase, acestea erodează țesuturile dintelui până ajung la pulpa dentară, acolo unde dezvoltă infecții.
– Fisuri sau fracturi dentare
Fracturile dentare permit plăcii bacteriene să pătrundă spre rădăcina dintelui, provocând inflamații și infecții.
Asigură-te că elimini la timp cauzele infecțiilor dentare!
Simptome
Când e necesar tratamentul endodontic?
Simptomatologia unei infecții dentare poate diferi de la pacient la pacient. Cu toate acestea, dacă una dintre aceste simptome se instalează, este nevoie să te adresezi cât mai repede unui medic endodont:
Inflamație vizibilă
Inflamarea și înroșirea gingiei poate fi un semn al infecției la nivelul pulpei dentare. Printr-un consult, stomatologul va stabili cauza exactă a inflamației gingivale și te va îndruma spre un tratament endodontic sau spre alte tipuri de tratament.
Dureri acute
Inflamația pulpei dentare se manifestă adesea prin dureri acute resimțite de pacient fie în contact cu alimentele reci sau fierbinți, fie în timpul masticației, prin exercitarea de presiune asupra dintelui afectat.
Formarea de abcese
În formele mai avansate, infecțiile pulpei dentare se manifestă prin secreții purulente. Acestea se pot acumula la nivelul gingiei sau pot fi eliminate prin fistule gingivale.
Endodonție – Întrebări și răspunsuri
Cât durează tratamentul de endodonție?
În endodonție, durata unui tratament poate varia de la un caz la altul, în funcție de stadiul infecției, de modul în care organismul pacientului reacționează la tratament, dar și de tipul de echipament utilizat în tratarea afecțiunii.
De regulă, un tratament endodontic realizat cu ajutorul instrumentarului atat manual cat si sistemelor de ultima generatie rotative un tratament poate dura între 40-60 de minute.
Pentru a-ți asigura confortului unui tratament de scurtă durată, dar cu un grad de reușită garantat, specialiștii de la Clinica Stomatologica BRdent îți pune la dispoziție tehnologii inovative de tratament endodontic.
Cât de dureros este un tratament endodontic?
Un tratament endodontic, cunoscut în limbajul uzual și ca „scoaterea nervului”, este adesea privit cu îngrijorare de către pacienți. Din păcate, mitul unui intervenții dureroase sau complicate îi determină pe foarte mulți pacienți să amâne tratamentul, ceea ce duce, de multe ori, la complicații mult mai grave precum extinderea infecției către osul alveolar.
În realitate, etapele tratamentului de endodonție se realizează exclusiv sub anestezie, ceea ce oferă pacientului un confort sporit pe toată perioada intervenției. Totodată, datorită tehnologiilor moderne, un tratament endodontic nu este invaziv, de aceea este exclus ca pacientul să resimtă dureri în perioada dintre ședințe sau după finalizarea tratamentului.
După un tratament de endodonție, dintele devine fragil?
Este adevărat că, în urma unui tratament endodontic, dintele este devitalizat, ceea ce înseamnă că, în timp, devine mult mai vulnerabil, fiind predispus mai ușor fisurilor și fracturilor dentare. De aceea, în multe dintre cazuri, medicul endodont recomandă protejarea dintelui tratat endodontic cu ajutorul unei coroane dentare. În acest fel, durata de viață a dintelui pe arcadă poate fi prelungită substanțial, scutindu-l pe pacient de necesitatea unui implant dentar.
La clinica de stomatologie BRdent te așteptăm cu o echipă completă de specialiști, pregătiți să colaboreze continuu pentru sănătatea zâmbetului tău! Colectivul nostru medical reunește specialiști în endodonție și protetică, astfel că poți beneficia o îngrijire completă în cadrul aceleiași clinici.
Un dinte tratat endodontic poate necesita retratament?
În urma unui tratament endodonție, dintele se tău se va comporta normal, fiind din nou supus pericolului de infecție. Dacă pacientul nu evaluează constant starea de sănătate a danturii și nu respectă o rutină strictă de igienă orală, leziunile carioase pot reapărea și avansa din nou către pulpa dintelui. Așadar, nu uita de controlul periodic la stomatolog, o dată la 6 luni, și nici de ritualul complet de igienizare desfășurat acasă!