Estetica dentara

Fațete dentare

Un zâmbet impecabil cu ajutorul unor fațete dentare moderne

Aplicarea unor fațete dentare special realizate pentru nevoile danturii tale îți poate transforma cu adevărat zâmbetul – acesta va căpăta un aspect plăcut și uniform, păstrându-și în același timp naturalețea. Dar ce este o fațetă dentară, mai precis? Lucrări protetice fixe, sub forma unor pelicule foarte subțiri de ceramică, fațetele dentare se aplică pe dinții frontali, în general pentru a masca anumite imperfecțiuni de natură estetică. 

Deși învelișul este unul subțire, rezistența unei fațete dentare este binecunoscută, fiind asigurată de evoluția tehnologiei din ultimii ani atât în ceea ce privește materialele folosite, cât și a tehnicilor de aplicare stăpânite de medicii stomatologi. Procedura de aplicare a unei fațete dentare este minim invazivă, iar rezultatele sunt imediate: te vei bucura de un zâmbet impecabil, iar micile imperfecțiuni ale dinților vor deveni insesizabile, fiind perfect mascate de noua ta fațetă dentară. De altfel, rolul unei fațete dentare este nu doar de a corecta micile defecte, ci și de a se integra armonios cu dintele natural.

Strungăreață, culoare inestetică, un dinte ciobit sau o formă ciudată a dintelui? Vei uita de ele în cel mai scurt timp. Atenție, însă: înainte de a lua decizia de aplicare a unei fațete dentare, este necesară o analiză detaliată asupra danturii, sub îndrumarea medicului specialist, astfel încât lucrările de estetică dentară să fie conforme și cu prioritățile de funcționalitate și sănătate a danturii. Pentru programări și informații, Clinica de Stomatologie Sector 2 BRdent va sta la dispozitie.

fatete dentare

Avantaje

Există numeroase avantaje în cazul implementării unor fațete dentare. Dintre acestea, amintim următoarele: 

  • Un zâmbet mai frumos, uniform și natural;
  • Îmbunătățirea esteticii dentare într-un timp foarte scurt, fără durere;
  • Impact redus asupra obiceiurilor de igienă orală;
  • Procedură minim invazivă, cu o pierdere scăzută de țesut dentar, nefiind necesară devitalizarea dintelui (nervul nu este scos);
  • Aplicarea de fațete dentare reprezintă o soluție de lungă durată, acestea fiind extrem de rezistente în timp;
  • Adresarea unei palete variate de imperfecțiuni dentare;
  • Culoarea fațetelor dentare nu este afectată în timp – nici de la cafea sau țigări;

Materialele utilizate sunt 100% biocompatibile. 

Dezavantaje

Deși beneficiile aplicării de fațete dentare sunt multiple, există și o serie de posibile dezavantaje de care e bine să fii informat din timp: 

  • Dacă se sparge sau apar fisuri, fațeta dentară nu poate fi reparată; poate fi, în schimb, înlocuită;
  • Există o perioadă inițială de acomodare, în care pot să apară unele dificultăți de pronunție a anumitor consoane. Nu-ți fă griji, însă, căci medicul poate ajusta fațeta dentară acolo unde este necesar;
  • Există și o serie de contraindicații, o fațetă dentară nefiind o soluție optimă pentru toți pacienții. 

Procedura de aplicare a unei fațete dentare nu este reversibil, dintele neputând reveni la starea sa inițială. 

Fațete dentare – Întrebări și răspunsuri

Se va observa că am fațetă dentară?

Contează foarte mult diferența între dintele natural și fațeta dentară pentru care optezi (ceramica permite obținerea unui aspect foarte natural, de exemplu). Unii pacienți își doresc să obțină acel zâmbet alb, strălucitor, așa numitul „zâmbet de Hollywood”. Dacă diferența între culoarea naturală a dinților lor și culoarea obținută în urma aplicării de fațete dentare este semnificativă, probabil cunoscuții sau familia vor observa. Similar, dacă ai un dinte cu imperfecțiuni vizibile, fațeta dentară le va masca. Prin urmare, fațeta dentară nu este vizibilă, în sine, dar sunt vizibile rezultatele, ceea ce pacienții noștri își și doresc, în cele din urmă. În plus, datorită materialelor folosite și a tehnicilor de lucru, fațeta dentară se va integra armonios în aspectul general al danturii tale.

Ce fac dacă mă situez la contraindicații?

Deși este una dintre soluțiile eficiente și rapide pentru obținerea unui zâmbet plăcut, armonios și uniform, aplicarea unei fațete dentare presupune îndeplinirea anumitor condiții. Dacă te-ai regăsit într-una dintre situațiile prezentate de noi ca fiind contraindicații, nu înseamnă că totul este pierdut, că nu poți beneficia de fațete dentare sau că nu există alte soluții pentru tine. Medicul stomatolog îți va prezenta ce măsuri pot fi luate pentru a îndeplini condițiile necesare (poate fi vorba de un tratament ortodontic sau de chirurgie gingivală, de exemplu). În cele din urmă, este posibil ca într-adevăr fațeta dentară să nu fie soluția potrivită în cazul tău. Nu-ți face griji, însă! Există și alte proceduri de estetică dentară – de la albirea dinților, până la montarea de coroane sau punți dentare.

Ce se întâmplă după aplicarea unor fațete dentare?

Avantajele aplicării fațetelor dentare le vei simți imediat. De fapt, vei deveni conștient de ele de îndată ce vei părăsi Centrul de Implantologie Transilvania. Zâmbetul tău va fi în mod vizibil mai armonios și mai plăcut! Din punct de vedere senzorial, pentru aproximativ două-trei zile, nu mai mult, vei experimenta senzația normală că ai ceva pe dinți. Dacă ai purtat aparat dentar, de exemplu, senzația îți va fi relativ familiară. Totuși, comparativ, aceste fațete dentare sunt mult mai subțiri și delicate, iar senzația aceasta nu persistă.

Cât de complicat va fi apoi spălatul pe dinți?

Respectarea cu strictețe a obiceiurilor de igienă orală va deveni mai importantă, căci acest fapt va influența rezistența noilor fațete dentare și sănătatea dinților pe termen lung, desigur. Cu toate acestea, nu vei fi nevoit să faci nimic în plus dincolo de recomandările obișnuite – nu trebuie să-ți cumperi vreo periuță de dinți specială, nici produse anume. În schimb, trebuie doar să ai grijă ca periajul să aibă loc de două ori pe zi și să folosești ață dentară.

Albire dentara

Albire dentară profesională

Albirea dintilor este una din cele mai populare proceduri dentare. Vizitele periodice la dentist si o curatare profesionala a dintilor ajuta la pastrarea sanatatii acestora din urma, insa pentru a obtine un rezultat estetic superior este nevoie si de procedura de albire profesionala efectuata in cabinetul stomatologic.

Albirea dentara profesionala este recomandata pentru toate personele care isi doresc o schimbare de look. Rezultatul este vizibil imediat, iar efectele se pot mentine pentru aproximativ 2 ani. Dintii devin cu 3-4 nuante mai albi, producand un efect de intinerire de 5 pana la 10 ani. De asemenea, aceasta procedura este indicata in cazul unor evenimente care cer un zambet impecabil intr-un interval de timp scurt – casatorie, petreceri, intalniri de afaceri, conferinte, diverse evenimente mondene.

 

PASII PENTRU OBTINEREA ZAMBETULUI DORIT

Albirea dintilor se realizeaza numai in urma unei consultatii la medicul stomatolog, care va stabili cauza colorarii dintilor si planul de tratament care poate conduce la imbunatatirea semnificativa a aspectului acestora. Va trebui, in primul rand, sa fie tratate toate afectiunile gingivale, daca acestea exista. Apoi va fi efectuata o igienizare profesionala completa (detartraj, periaj profesional, air-flow). Pentru obtinerea efectului de estetic dorit poate fi necesara schimbarea plombelor sau a lucrarilor protetice vizibile a caror culoare este diferita de cea obtinuta prin albirea dintilor.

 

ALBIRE PROFESIONALA CU OPALESCENCE BOOST

Procedura este noninvaziva si presupune aplicarea unei substante cu o concentratie mare de peroxid de hidrogen, pe dintii care se vad atunci cand zambim. Aplicarea se poate face, in functie de nuanta dorita, de mai multe ori in cadrul aceleiasi sedinte (de aproximativ 90 de minute), fiind foarte potrivita pentru pacientii care sunt foarte ocupati. Tratamentul cu Opalescence Boost se poate realiza numai in cabinetul stomatologic.

Inainte de inceperea tratamentului, este necesara o evaluare stomatologica si o curatare dentara profesionala a dintilor. In cadrul procedurii de aplicare a substantei de albire a dintilor, gingiile si mucoasele sunt protejate.

Opalescence Boost este un sistem acceptat de ADA (Asociatia Dentistilor Americani).

 

DE CE ESTE NECESARA ALBIREA DINTILOR?

Structurile dintelui sunt reprezentate de smalt (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibila a dintelui), dentina (sub smaltul dentar) si cementul (substanta dura care acopera radacina dentara). Aceste structuri protejeaza pulpa dentara (asa-numitul “nerv” al dintelui).

Culoarea naturala a smaltului dentar este alb-translucida, potentata de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normala a dentinei este galbena, dar are o structura poroasa si anumiti compusi provenind din “nervul” dentar trec in dentina, colorand-o in timp in maroniu, maroniu-roscat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observam se datoreaza unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin in cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanta factorilor interni. De asemenea, unii dintre pigmentii alimentari (cafea, tutun, ceai, vin rosu etc.), precum si anumite substante (tetraciclina, fluor in exces) pot contribui la modificari nedorite ale culorii acestora. Din acest motiv, o igiena riguroasa si chiar cleaning-ul profesional sunt insuficiente. Din fericire, stomatologia moderna vine cu solutia rapida si accesibila – albirea dintilor.