Ortodontie

Cand spunem “ortodontie”, oamenii se gandesc la un proces indelungat, anevoios, care implica aparat dentar si alte mijloace stanjenitoare. Astazi sunt numeroase optiuni ortodontice care sunt atat de rapide si eficiente, cat si mult mai putin vizibile decat metodele traditionale.
Dintii strambi pot provoca multe probleme, de la tulburari de somn, la dureri de maxilar sau dureri de cap. Doar un medic specialist ortodont poate hotari daca aveti nevoie de un aparat dentar.

Optiuni:

  • Aparatul dentar de ceramica sau safir de culoarea dintilor se poate confunda cu dintii dumneavoastra
  • Aparatul lingual poate fi plasat in spatele dintilor
  • Unele aparate de metal pot avea culori vii, o optiune preferata de copii si adolescenti.

Aparat dentar fix versus aparat dentar mobil

 

Exista doua tipuri de aparate dentare: fixe si mobile.
Aparatele dentare mobile se folosesc mai ales la copii, incepand cu varsta de 8 ani. Ele au dezavantajul ca succesul tratamentului depinde de vointa copilului de a purta aparatele.

Incepand cu varsta de 12 ani, se folosesc aparatele dentare fixe.

Aparatele dentare pot fi metalice, in continuare sunt extraordinar de cautate de adolescenti, care vor sa isi arate aparatul dentar, nu mai vor sa il ascunda.

Mai sunt aparatele cu bracket-uri de safir, care sunt de fapt dintr-o ceramica. Sunt mai discrete, sunt foarte folosite si de catre pacientii adulti, tocmai pentru ca le ofera discretie.

Cât timp trebuie purtat un aparat dentar

Durata tratamentului ortodontic este un alt detaliu care îi interesează pe cei mai mulți dintre pacienți. Este firesc ca fiecare să își dorească să scape cât mai repede de dispozitivul pe care îl poartă, iar unii au nevoie să știe cât timp trebuie purtat aparatul dentar pentru a-și putea programa diverse evenimente importante din viață, în funcție de acest aspect.

În funcție de cum arată partea care trebuie corectată, tratamentul poate dura între 6 și 18 luni, dar perioada poate fi chiar și mai lungă în anumite cazuri. Perioada diferă și în funcție de tipul de aparat dentar care urmează să fie purtat.

Aparatele dentare metalice sunt mai eficiente și necesită mai puțin timp, spre deosebire de alte variante.