Parodontologie
Parodontoza sau boala parodontală
Boala parodontală sau parodontoza, așa cum este denumită în limbaj comun, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice, afectând, în diferite forme, aproape jumătate din populația adultă. Parodontoza se manifestă prin deteriorarea țesuturilor de susținere a danturii, mai exact gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.
Clinica de Stomatologie BRdent se ocupă de diagnosticarea, tratarea și supravegherea evoluției bolii parodontale, indiferent de stadiul în care se află aceasta. Specialiștii noștri din Cluj, Zalău, Deva și Baia Mare vin în întâmpinarea ta cu soluții de ultimă generație, îmbinând experiența vastă a colectivului medical cu precizia și eficiența echipamentelor moderne.
Abordăm parodontoza atât din perspectiva tratamentului, cât și din perspectiva prevenției, acolo unde este posibil. În forme incipiente, acordăm o atenție deosebită procesului de profilaxie, asigurându-ne că eliminăm toți factorii de risc pentru instalarea bolii parodontale.
Boala parodontala, cunoscuta popular sub denumirea de “parodontoza”, este de fapt o reactie inflamatorie a tesuturilor de sustinere a dintilor, constituite din gingie, os maxilar si ligamente parodontale, la stimuli in general infectiosi.
Trebuie stiut ca dintii sunt fixati in osul maxilar intr-o cavitate numita alveola dentara. Intre peretele extern al dintelui si peretele intern al alveolei dentare nu exista un contact direct ci o retea de ligamente (fibre) denumite ligamente parodontale, alcatuite dintr-un tesut elastic special care fixeaza dintele in interiorul acestei alveole. Parodontita (boala parodontala) afecteaza in primul rand aceste fibre, care se distrug, antrenand si resorbtia (disparitia) osoasa din jurul dintilor pana cand acestia devin mobili si nu isi mai pot indeplini functia.
Principalul motiv pentru care aceste ligamente sunt distruse este atacul infectios realizat de microorganismele care se dezvolta in tartru si placa bacteriana,prezente la acest nivel. De multe ori, tartrul este acoperit de gingie care se umfla si il mascheaza, astfel ca singura metoda eficienta pentru a nu avea aceasta problema este detartrajul si igienizarea profesionala la medic o data la 6 luni minim, insotita de igiena personala realizata prin periaj, ata dentara, completata cu utilizarea unei ape de gura sau, mai nou, prin dusurile bucale din comert.
De asemenea, este foarte important sa intelegem ca aceasta afectiune nu este vindecabila, ci doar controlabila, in sensul ca medicii pot obtine anumite ameliorari, si in principal pot sa intarzie evolutia bolii, dar totul depinde de momentul in care ne prezentam la medic. Cu cat ne prezentam mai tarziu cu atat este mai dificil de tratat si controlat, uneori chiar imposibil.
Cauze – De ce se instalează parodontoza?
Boala parodontală se manifestă, în fază incipientă, ca o inflamație localizată la nivelul gingiei, cauzată de placa bacteriană. Dacă nu este îndepărtată corect, printr-o igienă dentară regulată, aceasta se întărește și depune la baza gingiei sub forma depozitelor de tartru, afectând țesuturile de susținere. Tartrul se îndepărtează regulat, prin procedura de detartraj.
Simptome – Cum se manifestă parodontoza?
În funcție de pacient, dar și de stadiul de evoluție al bolii parodontale, simptomatologia se poate manifesta diferit de la un caz la altul. Ca specialiști în stomatologie punem accent pe etapa de prevenție, de aceea îți recomandăm să faci o vizită la medicul dentist de la primele semne de alarmă:
- Inflamații vizibile la nivelul gingiilor;
- Sângerări gingivale în timpul periajului;
- Retracție gingivală și expunerea rădăcinii dinților;
- Apariția respirației urât mirositoare (halitoza);
- Disconfort accentuat la contactul cu alimente reci sau fierbinți;
- Apariția unor infecții la nivelul țesuturilor moi: pungi parodontale sau abcese;
- Mobilitatea danturii.
Te confrunți cu una dintre aceste simptome? Specialiștii noștri îți stau la dispoziție.
Placa bacteriană și parodontoza
Placa bacteriană se prezintă ca acea peliculă fină, adesea lipsită de culoare sau într-o nuanță gălbuie, și reprezintă un strat rezidual, rezultat în urma masticației alimentelor. În principal, placa bacteriană se compune din microorganisme și zaharuri care favorizează înmulțirea bacteriilor la nivelul cavității bucale, apariția cariilor dentare și a bolii parodontale prin acțiunile acide repetate pe care le exercită asupra dinților și țesuturilor de susținere.
În parodontoză, placa bacteriană nu este îndepărtată cu eficiență printr-o rutină riguroasă de igienizare, astfel că, sub acțiunea salivei, aceasta își schimbă structura, formând depuneri solide de tartru. Tartrul se fixează atât la suprafață, cât și sub nivelul gingiei, împiedicând o curățare eficientă prin periajul clasic, efectuat acasă. Dacă tartrul nu este îndepărtat profesional, în cabinetul medicului stomatolog, prin detartraj și tratament profilactic, în timp, poate provoca inflamații și infecții la nivelul țesuturilor moi care, în stadiu avansat, duc la abcese, retracție gingivală și chiar la pierderea dinților.
Ai fost în ultimele 6 luni la cabinetul medicului dentist? Clinica de Stomatologie BRdent te așteaptă cu tratamente complete de profilaxie pentru a preveni apariția cariilor dentare și a parodontozei. Ne găsești la clinica din Bucuresti.
Tipuri de tratament parodontoză :
1:Profilaxie dentară
Cel mai important pas în prevenția și tratarea formelor reversibile de parodontoză este realizarea tratamentelor de profilaxie dentară. De aceea, vizitele regulate la medicul stomatolog pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare – boala parodontală. În scopul eliminării factorilor ce pot duce la instalarea bolii, medicul stomatolog va recomanda un set complet de proceduri de igienizare:
Detartrajul este singura procedură care poate elimina depunerile de placă bacteriană întărită (tartru) de la nivelul gingiei, astfel încât să asigure o curățare completă. Printr-un detartraj realizat de 2 ori/an, pacientul va reduce semnificativ riscul de a dezvolta o parodontoză în stadiu avansat. În cazul în care pacientul prezintă deja o boală parodontală, stomatologul poate crește frecvența acestor tratamente astfel încât afecțiunea să stagneze.
Periajul profesional completează procesul de igienizare a cavității bucale. Placa bacteriană este îndepărtată în profunzime atât de pe suprafața dentară, cât și de la baza gingiilor.
Sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare împiedică formarea unor depozite de placă bacteriană greu de îndepărtat prin periaj.
Aplicarea de substanțe antibiotice pe porțiuni locale poate stopa și trata un focar de infecție care nu a răspuns la celelalte tratamente de igienizare.
2:Tratament laser
Forma de tratament parodontoză asistată cu laser este una dintre cele mai noi și eficiente soluții în cazul parodontitelor și periimplantitelor. Prin iradiere, laserul nu doar că distruge sursele de infecție și reduce dimensiunea pungilor parodontale, dar, în același timp, contribuie la eliminarea depozitelor de tartru aflate sub nivelul gingiei, în zone mai puțin accesibile. Totodată, datorită proprietăților bactericide, laserul diminuează și cantitatea de antibiotic care trebuie administrată sistemic pacientului.
Un tratament parodontoză cu laser este o terapie minim invazivă, însă are eficiență crescută doar în anumite forme ale bolii. Atunci când țesuturile sunt profund afectate, se impune necesitatea unei intervenții chirurgicale.
3:Tratament chirurgical
În funcție de gradul de răspândire al infecției, boala parodontală poate necesita și realizarea unor intervenții chirurgicale specifice:
Operația cu lambou presupune mici incizii gingivale care permit accesul medicului stomatolog la structurile radiculare ale dintelui pentru o curățare profundă a zonelor afectate. O astfel de intervenție este recomandată în cazul depozitelor subgingivale de tartru, care nu pot fi îndepărtate printr-un detartraj clasic, dar și pentru curățarea pungilor parodontale și a focarelor de infecție izolate.
Grefele chirurgicale presupun o intervenție de amploare. Țesuturile de susținere moi sau osoase care au fost distruse sub acțiunea parodontozei sunt eliminate, apoi înlocuite cu țesuturi naturale sănătoase sau cu structuri artificiale (în cazul grefelor de os).
În cadrul Clinica Stomatologica BRdent Bucuresti am dezvoltat clinica modern de chirurgie dentară, punând la dispoziția pacienților un colectiv medical cu o experiență vastă, dar și tehnologii operatorii actuale.
4:Implant dentar
În cazul în care parodontoza este diagnosticată într-un stadiu mult prea avansat, iar dintele este pierdut definitiv de pe arcadă, este recomandat ca pacientul să recurgă la un implant dentar.
Desigur, înainte ca implantul să fie adăugat pe arcadă, medicul chirurg se va asigura că țesuturile bolnave au fost eliminate și înlocuite cu grefe specifice, astfel încât structura osoasă și parodontală să poată susține cu succes noul dinte.
Implantul dentar este o soluție sigură și durabilă de înlocuire a unui dinte pierdut, redând în totalitatea aspectul estetic și funcțional al dintelui natural. Dinții se vor fixa pe implant: un surub realizat din materiale biocompatibile. Acesta se montează intraosos, în structura mandibulară. La suprafață, implantul prezintă un bont protetic, pe care se instalează o coroană dentară.
Vrei să beneficiezi de implanturi dentare moderne și longevive? Clinica Stomatologica BRdent îți pune la dispoziție implanturi dentare aliniate la cele mai înalte standarde ale calității.
Parodontoza localizată vs. parodontoză generalizată
Boala parodontală se poate manifesta, în funcție de gradul de răspândire, la nivel localizat sau general.
La nivel localizat, aceasta afectează o zonă izolată a gingiei, de regulă țesutul de susținere a 1-2 dinți. Atunci când vorbim de o formă ireversibilă de parodontoză, aceasta poate avea o evoluție lentă, luând un aspect cronic, sau poate avansa rapid, manifestându-se ca o boală parodontală acută.
Parodontoza generalizată, pe de altă parte, are un efect extins la nivelul întregii cavități bucale, afectând țesuturile de susținere ale întregii danturi. În stadiu avansat, parodontoza generalizată pune în pericol întreaga dantură, presupunând un efort semnificativ mai mare în procedurile de tratament. La fel ca forma de parodontoză localizată, boala parodontală generalizată se poate manifesta atât cronic, cât și acut.
Pentru a evita răspândirea infecției, specialiștii Clinica de Stomatologie BRdent Bucuresti te încurajează să faci o vizită la medicul parodontolog de la primele semne ale unei parodontoze localizate. Prin intervenții prompte și proceduri constante de igienizare, infecția poate fi tratată sau ținută sub control, astfel încât să nu îmbolnăvească și țesuturile vecine. Ai nevoie de o consultație?