Profilaxie Dentara

Profilaxie dentară: Secretul zambetului

Tratamentele de profilaxie dentară se referă la totalitatea procedurilor de igienizare realizate profesional în cabinetul medicului stomatolog: de la detartraj dentar și periaj profesional, până la sigilarea șanțurilor și fosetelor. Un tratament profilactic complet, repetat o dată la 6 luni, are rolul de a preveni apariția diferitelor afecțiuni dentare, dar și evoluția bolilor deja instalate.
La Clinica Stomatologica BRdent punem un accent deosebit pe medicina de prevenție, de aceea venim în întâmpinarea nevoilor tale cu proceduri de profilaxie dentară la standarde de top. Experiența și dedicarea echipei de stomatologie generală, dar și eficiența echipamentelor moderne, de ultimă tehnologie, se îmbină armonios pentru a-ți oferi o experiență medicală de excepție. Te așteptăm cu drag în clinica noastre din Bucuresti, sector 2.

Avantajele unui tratament profilactic:

 

  • Un tratament profilactic îți permite să te bucuri nu doar de un zâmbet sănătos, ci și de o estetică îmbunătățită, îndepărtând complet petele cauzate de tutun, cafea sau ceai și redând acel alb natural, strălucitor.
  • Prin procedurile de profilaxie, suprafața danturii este curățată în totalitate, astfel că medicul dentist poate identifica mai ușor primele semne ale unei afecțiuni dentare sau gingivale.
  • Placa dentară este eliminată în profunzime, astfel că riscul de a dezvolta leziuni carioase pe suprafața dentară și interdentară scade substanțial.

Un tratament profilactic regulat te ajută să economisești pe termen lung. Afecțiunile sunt tratate în fază incipientă, astfel că previi apariția urgențelor medicale și a tratamentelor de amploare.

Tratament profilactic complet :

Detartraj dentar și periaj profesional
Îndepărtăm cu precizie depunerile de tartru și placă bacteriană prezente la nivelul suprafețelor dentare și interdentare.

 

Fluorizarea danturii
Întărim stratul de smalț și ne asigurăm că acesta prezintă o rezistență superioară în fața leziunilor carioase.

 

Tratarea cariilor și sigilarea șanțutilor dentare
Depistăm și înlăturăm leziunile carioase cu ajutor tehnologiei laser. Totodată, umplem șanțurile și fosetele microscopice de pe suprafața danturii.

Profilaxie dentară – Întrebări și răspunsuri

Când este necesar un tratament de profilaxie?

Un tratament de profilaxie dentară este recomandat să se realizeze cu regularitate, o dată la 6 luni. În funcție de starea de sănătate a pacientului, medicul specialist va decide dacă sunt necesare doar procedurile de igienizare (detartraj dentar, periaj profesional și fluorizare) sau dacă există și carii de tratat sau șanțuri/fosete de sterilizat.De asemenea, ca specialiști în medicină dentară, ținem să subliniem și importanța unei igienizări corecte și complete, executate acasă. Recomandăm periajul regulat, de cel puțin 2 ori pe zi, împreună cu apa de gură și ața dentară/periuța interdentară/ dușul bucal.
De asemenea, medicul specialist poate solicita un tratament de profilaxie înaintea unei intervenții de chirurgie dentară pentru a limita riscul de suprainfectare cauzat de placa bacteriană în exces sau de pungile parodontale.

Este dureros un detartraj dentar?

Un detartraj dentar, la fel ca și celelalte proceduri de profilaxie, este non-invaziv și implică, de regulă, un disconfort minim pentru pacient. În consecință, nicio procedură de profilaxie nu necesită administrarea de analgezice sau anestezie.
Atenție! Este posibil ca unii pacienți să resimtă o ușoară inflamație la nivelul gingiei în urma unei proceduri de detartraj, însă acest efect este unul normal (în special în cazul depunerilor masive de tartru) și de scurtă durată.

Care este rolul unui tratament de fluorizare?

Fluorul este un element de o importanță majoră în menținerea unui smalț puternic și sănătos. Din păcate, cantitatea de fluor din alimente sau apă variază în funcție de stilul de viață, devenind, de multe ori, insuficient.
Prin tratamentul de fluorizare, medicul stomatolog aplică gutiere ce conțin geluri cu o concentrație ridicată de fluor și lasă substanța să acționeze pentru câteva minute. Moleculele de fluor se combină cu hidroxiapatita, un component de bază al smalțului dentar, formând cristale mari, cu o rezistență superioară – fluoroapatita. Acestea întăresc smalțul și contribuie la remineralizarea cariilor incipiente.

De ce este necesară sigilarea șanțurilor dentare?

Șanțurile și fosetele dentare sunt adâncituri de dimensiune microscopică ce se regăsesc la nivelul danturii, în special la nivelul suprafeței ocluzale (în cazul dinților laterali) și al fețele orale (în cazul dinților frontali).
Din cauza morfologiei, dar și a dimensiunilor reduse, aceste zone sunt cele mai predispuse pentru formarea cariilor dentare întrucât placa bacteriană este dificil de înlăturat prin intermediul periajului. Bacteriile, odată ajunse aici, pot avea o acțiune acidă asupra smalțului, determinând formarea de leziuni carioase.
Specialiștii de la Clinica Stomatologica BRdent te așteaptă în Bucuresti cu tehnologii inovatoare de profilaxie dentară!